Odpowiedź Ministra Środowiska na oświadczenie złożone przez senator Janinę Sagatowską na 20. posiedzeniu Senatu w dniu 9 listopada 2012r. w sprawie inwestycji przeciwpowodziowych w województwie podkarpackim.

Pobierz odpowiedź (pdf)

Treść oświadczenia senator Janiny Sagatowskiej:

Oświadczenie złożone przez senator Janinę Sagatowską na 20. posiedzeniu Senatu w dniu 9 listopada 2012 r. Oświadczenie skierowane do prezesa Rady Ministrów Donalda Tuska.

Szanowny Panie Premierze!

Bezpieczeństwo przeciwpowodziowe obywateli jest niekwestionowanym priorytetem, nawet jeżeli powstają wątpliwości w związku z przepisami o ochronie przyrody i programem Natura 2000. Taka zasada musi być stosowana przez wszystkie organy władzy, aby w przyszłości zapobiec wydawaniu ogromnych środków budżetowych na usuwanie skutków klęsk żywiołowych.

Szczególne znaczenie ma to dla mieszkańców ziemi podkarpackiej, którzy wielokrotnie doznali nieszczęścia powodzi w związku z brakiem odpowiedniej infrastruktury przeciwpowodziowej. Sprawa ta wielokrotnie była podnoszona przez samorządy województwa podkarpackiego. Jeszcze jako radna Sejmiku Województwa Podkarpackiego głosowałam na wyjazdowym posiedzeniu w Sokolnikach w dniu 27 czerwca 2011 roku w sprawie przyjęcia stanowiska Sejmiku Województwa Podkarpackiego w zakresie podjęcia pilnych działań związanych z poprawą zabezpieczenia przeciwpowodziowego w województwie podkarpackim (nr X/151/11).

Jako senator tej ziemi w pełni popieram starania samorządów i sejmiku, których celem jest stworzenie kompleksowego programu ochrony przed powodzią w dorzeczu górnej Wisły. W związku z tym zwracam się do Pana Premiera o przedstawienie władzom województwa podkarpackiego informacji o szczegółowym planie realizacji zadań dotyczących bezpieczeństwa w zlewni górnej Wisły, z zabezpieczeniem źródeł finansowania do 2014 roku i w dalszej perspektywie. Zgadzając się z samorządem województwa podkarpackiego, wnoszę do ministra środowiska o podjęcie pilnych inicjatyw ułatwiających wycinkę zakrzewień w międzywałach i możliwości pogłębienia koryt głównych rzek w naszym regionie.

Mając na uwadze konieczność podjęcia działań inwestycyjnych, wspieram wniosek Sejmiku Województwa Podkarpackiego do ministra finansów o zagwarantowanie w ustawie budżetowej na 2013 rok środków finansowych na realizację inwestycji przeciwpowodziowych w województwie podkarpackim ze szczególnym uwzględnieniem:

1. 1. dokumentacji projektowych – rozbudowy prawego wału rzeki Wisły na długości około 14 km (etap II) wraz z niezbędnym zakresem wałów cofkowych rzek San, Łęg i Trześniówka na długości około 28,5 km,
  2. 2. robót budowlano-montażowych:
    • rozbudowy lewego i prawego wału rzeki San od ujścia do Wisły w kierunku Stalowej Woli
    • rozbudowy wałów rzek Łęgu i Trześniówki.

Jednocześnie wnoszę do ministra rolnictwa i rozwoju wsi o podjęcie pilnych prac nad zmianą sposobu finansowania spółek wodnych na umożliwiający stałe utrzymanie sieci drenarskiej i rowów melioracyjnych. Obecny stan tych urządzeń powoduje podtopienia i trudności z odprowadzaniem nadmiaru wód.

W pełni popieram wniosek Sejmiku Województwa Podkarpackiego do Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej o zabezpieczenie środków na zabezpieczenie przed powodzią tarnobrzeskiej oczyszczalni ścieków poprzez budowę wału opaskowego, w 2013 roku – 2 tys. zł, w 2014 roku – 4,5 tys. zł.

Należy również uznać za niezbędne zwiększenie środków w budżecie województwa na finansowanie programów melioracyjnych w tak zwanych gminach powodziowych, realizowanych przez spółki wodne. Szczegółowy wykaz prac zabezpieczających stanowi załącznik do oświadczenia.

Janina Sagatowska